septembrie 19, 2018

Dragostea nu moare – Maitreyi Devi

As fi vrut sa recitesc romanul lui Eliade inainte de a va povesti despre cartea iubirii sale bengaleze, Maitreyi. Dar cu siguranta o voi reciti in curand si voi face o mica paralela, acum cine stie cand voi mai apuca, dar eu promit!
Maitreyi s-a nascut in 1914 si a avut norocul de a fi discipola lui Tagore, un mare poet ale carui scrieri l-au dus spre un Nobel bine-meritat. A scris poezii si, atunci cand s-a simtit pregatita, a oferit si raspunsul matur la scrierea lui Eliade vis-a-vis de a lor iubire. Dragostea nu moare nu are, desigur, toate atuurile lui Maitreyi, scrierea lui Mircea, deoarece Mircea, desi un tip misogin, are darul de a scrie mai ceva decat are darul iarba verde crud de-a lumina primavara.
Dar vai ce tineri erau. Ea 16 ani, el 23. El innebunit dupa ea, hotarat sa lase totul. Sa se arunce cu toata firea in aventura bengaleza, sa traiasca pe deplin misterul tarii de care se indragostise. 42 ani dupa ce el a scris cartea, a primit si raspunsul. Una din marile iubiri ale literaturii este considerata cea dintre Mircea si Maitreyi, si mai ales una careia i s-au dedicat doua scrieri din partea ambilor indragostiti.
Mircea sau Amrita, Allan sau Maitreyi… Observati aici jocul initialelor?
Cititi o a doua viziune, una mai sentimentala, mai… orientala.

O carte frumoasa, un vis de dragoste. Din cate imi amintesc eu, cartea lui Eliade e mult mai fain scrisa. Asta si poate pentru ca, desi nu ma pot lauda cu o lista lunga de carti citite purtand semnatura lui, imi place foarte mult cum scrie. Maitreyi scrie bine, cursiv, uneori frazele curg melodios, alteori iti atrag atentia prin fermitate. Tin minte ca prin liceu mi-a spus cineva ca nu merita, ca nu e o carte grozava. Ba este, merita si inca cum… Mai ales pentru a face o paralela si pentru a intra in mintea a doi oameni spunand aceeasi poveste (poate e mult spus, caci intr-o minte nu poate nimeni intra).
Cartea o gasiti la un pret modic pe libraria online Libris, unde, de asemenea, gasiti si carti in engleza.
Lecturi placute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *